Levenseinde en Euthanasie – Huisartsenpraktijk Polderwijk – Zeewolde
Gildenveld 83 3892 DE Zeewolde Tel:0365211544
Header afbeelding

Levenseinde en Euthanasie

In het laatste stuk van uw leven kan uw arts u de zorg geven die bij u past. Het helpt als u bedenkt wat u graag zou willen. Bijvoorbeeld: wilt u zo lang mogelijk alle behandelingen hebben die er zijn? Of zijn er misschien behandelingen die u later niet meer wilt? Welke begeleiding verwacht u van uw huisarts? Misschien wilt u de mogelijkheid van euthanasie bespreken?
Wij staan open voor een gesprek over uw wensen met betrekking tot het levenseinde. Ook wanneer u een wens tot euthanasie heeft of een wilsverklaring heeft opgesteld bespreken wij dit graag met u zodat wij volledig op de hoogte zijn van de inhoud.
U kunt uw wensen rondom het levenseinde vastleggen in een wilsverklaring. Bijvoorbeeld een euthanasieverklaring of behandelverbod.
Via onderstaande organisaties kunt u een standaard wilsverklaring aanvragen:
Zorgverklaring van Stichting Zorgverklaring

Behandelverbod van de NVVE

NPV-Levenswensverklaring, de NPV is een christelijke organisatie

U kunt ook zelf een wilsverklaring opstellen. Via deze link kunt een voorbeeld van een schriftelijk euthanasie verzoek of een schriftelijke wilsverklaring downloaden.
Op de website van de KNMG vindt u meer informatie over het schrijven van een wilsverklaring:
https://www.rijksoverheid.nl/ onderwerpen/levenseinde-en-euthanasie.

Als u niet gereanimeerd wilt worden als u een hartstilstand krijgt, kunt u overwegen een niet-reanimeerpenning bij u te dragen.
Deze penning is officieel, en wordt erkend door zorgverleners en hulpdiensten. De niet-reanimeren penning is een draagbare wilsverklaring waarop staat dat u iedereen verbiedt onder alle omstandigheden elke vorm van reanimatie op u toe te passen. U geeft hulpverleners dus aan dat zij u niet moeten helpen als u bijvoorbeeld een hartstilstand heeft. U kunt deze penning aanvragen via www.nietreanimerenpenning.nl

Hier vindt u meer informatie over zorg en ondersteuning in de laatste fase van het leven:
https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/spreken-over-het-levenseinde.htm

https://www.thuisarts.nl/levenseinde

https://www.nvve.nl